Viktige for å finne fram

Turistforeningens T-merking

Den norske turistforening drifter et svært verdifullt tilbud av hytter i norske fjell og skogområder. Stiene mellom hyttene er merket med rødmalte T-er.

Av Torbjørn Eng

En stor takk til dem som går med malingspann og pensel og holder vedlike denne merkingen. Under tøffe værforhold kan slitne vandrere være avhengige av disse T-ene, som leder en på rett vei. Vandrernes tråkk alene setter mange steder for svakt spor etter seg.

Som fjellvandrer og typograf har jeg mang en gang sett på disse ganske enkle T-ene og forestilt meg dem formgitt i forskjellige skrifttyper. Caslon? Clarendon? Calibri? Det kan ha vært en følge av å være så utslitt og tom for krefter at det har begynt å gå rundt for meg...

Jeg gikk sommeren 2023 strekningen Middalsbu til Røldal i utkanten av Hardangervidda. Været var upåklagelig, det var sol og vindstille, men vi hadde undervurdert lengden på turen (vi hadde dessverre forholdt oss til eldre informasjon som sa 5 timer, i dag oppgis turen til 7 timer), og hadde en buss å rekke i Røldal. Det gjorde ikke saken bedre at merkingen mellom Grytingstøl og Røldal, der turen gikk i terrenget, særlig fram til Husaskardalen, ikke var så godt merket. Malingen var blitt slitt ned mange steder, og det var ikke alltid lett å finne neste merkede stein eller steinvarde, så vi rotet oss litt bort et sted. Men det gikk bra (7,5 timer med pauser), og vi rakk Haukeliekspressen med 20 minutters margin.

Det er nok ikke så mange som går hele denne vakre strekningen lenger, for mange kjører bil gjennom Valldalen nesten helt fram til Middalsbu. Det forklarer de nedslitte T-ene og den lite tydelige stien i flere partier av turen.

Det trengs likevel et nytt strøk rødmaling på mange av steinene. Og det holder lenge med de vanlige, enkle T-ene!

Slitt T-merking

Fantasifull  T-merking

Skrift: Birch.

Slitt T-merking

Fantasifull T-merking

Skrift: Adobe Caslon Pro.

Slitt T-merking

Fantasifull T-merking

Skrift: Rockwell Extra Bold.

Slitt T-merking

Fantasifull T-merking

Skrift: Monotype Script.

Fantasifull T-merking

Ruta Middalsbu–Røldal.

 

ENGLISH SUMMARY
The Norwegian Trekking Association, DNT marks their routes in Norwegian mountains and forests with a red painted T. These T’s play an important role in leading the trekkers safely to their destinations, but they need to be repainted regularly. While walking the seven hour long distance between Middalsbu and Røldal on the western side of Hardangervidda in southern Norway this summer, I found the T’s worn down and in need for repainting. Above I have imagined them in four different typefaces.


Først publisert 15.08.2023
Sist revidert 28.08.2023

T-merking

Den norske turistforenings (DNT) T-merking av stier i fjell og skog er av stor betydning for å gjøre turer trygge. Her et eksempel på ruta Middalsbu–Røldal, i stigningen opp fra Grytingstøl. T-en er slitt ned av vær og vind, og trenger et malingstrøk.